HTML

Ketrecharc

Ki mit tesz, hogy életben maradjon a hírversenyben? Tudósítás a Ketrecharcról.

Utolsó kommentek

Fidesz-vereség: válaszolt a HírTV és az MNO főszerkesztője

2011.04.21. 22:02 ketrecharc Címkék: hírtv fidesz mno hírkereső 168 óra hírstart

Rokonszenvet keltő, hogy nem szégyelli a Hírstarton adott címeit a 168 Óra. Ez azért jó, mert több másik újság a hírgyűjtő oldalakon vadabb címekkel operálva próbál plusz kattintásokra szert tenni. Így fordulhatott elő például, hogy az egyébként Ranschburg Jenő halálát korrekten megíró Heti Válasz cikke Váratlan halálhír: Meghalt Gyurcsány bizalmasa címen volt kattintható; vagy általános, hogy a magyar szappanoperák cselekményéből adnak hírt egy-egy bulvárhírnek ("Döbbenet! Jóska halott").

Ez a tény egyébként jogi szempontból is érdekes: hogyan kezelendőek ezek a címek, hiszen nem a közlő lap digitális hasábjain kerültek megjelenésre. Pozitív fejleménynek nevezhető ugyanakkor, hogy az említett halálhírben a Heti Válasz bocsánatkérésre kényszerült.

Vissza a 168 Órára: a lap lehozta összefoglalónkat, mely szerint "A Ketrecharc blog megvizsgálta, milyen címmel hozták a magyar online lapok a Fidesz helyi vereségét a győri időközi választásokon. A tanulságos lista alapján kiderült: a Hírstarton látható címeknél a 168 Óra "pofára esésről" írt, a STOP közel 90 karakteres címében az MSZP-t méltatta, a Népszabadság Online "megalázó vereségként" értékelt, a Hír24 pedig 3 hírben foglalkozott a témával."

Ezennel pedig le is zárnánk ezt a témát, végszóként következzen a HírTV.hu és a Magyar Nemzet Online főszerkesztőjének nyilatkozata. A Független Hírügynökség híre következik.

A HírTV és a Magyar Nemzet weboldalán nem volt hír a Fidesz győri választási veresége

 

Nem hozta le a győri időközi önkormányzati képviselő-választáson elszenvedett fideszes vereség hírét a Magyar Nemzet Online és a HírTV internetes oldala. Erről először a ketrecharc.blog.hu oldalon jelent meg írás kedden. A két hírportál főszerkesztője nem kívánt nyilatkozni az ügyben szerdán a Független Hírügynökség megkeresésére.

 

Az időközi választás tényéről a Magyar Nemzet Online-on még volt hír, de az eredményéről már itt sem. A ketrecharc.blog.hu oldalon ezt úgy kommentálták, hogy "a HírTV és a Magyar Nemzet Online nem hozta le a Fidesz vereségének hírét".

A Független Hírügynökség szerda reggel kereste a vasárnapi győri időközi választás eredményéről szóló hírt a két hírportálon az azokon elhelyezett keresőkkel, de találat egyiken sem volt.

A Magyar Nemzet Online és a hírTV.net szerkesztőség közös. A Független Hírügynökség szerda reggeli megkeresésére Néző László főszerkesztő azt mondta: "Önöknek én nem kívánok nyilatkozni ebben az ügyben".

Alacsony részvétel mellett az egyik helyi szervezet képviselője nyerte a vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választást Győrben. A Pro Urbe Győr Egyesület jelöltje a voksok több mint 60, 16 százalékát kapta, a Fidesz-KDNP képviselője pedig körülbelül a 36, 83 százalékát. A független jelöltként indult Ottlakán Beatrix a szavazatok 3 százalékát szerezte meg. Tavaly elhunyt a körzet képviselője, ezért volt szükség időközi választásra.

Zárójel: a Ketrecharc blog írását a következő címekkel hozták:

A HírTV és a Magyar Nemzet weboldalán nem volt hír a Fidesz győri választási veresége (Népszava, Független Hírügynökség)

Vereséget szenvedett a Fidesz: a pártmédia hallgat (168 Óra)

31 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ketrecharc.blog.hu/api/trackback/id/tr572844115

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Külföldiek nagyobb eséllyel kapnak munkát nálunk? 2011.04.22. 11:36:07

A legnagyobb hazai álláskereső portálok tele vannak angol és más idegen nyelvű álláshirdetésekkel. Ezek közül a legérdekesebbek a "portuguese, hebrew, norwegian, finnish, danish és egyéb nyelvű speaking call center representative" munkahelyek...

Trackback: Akármilyen Gárda: Csak megy és megy és megy 2011.04.22. 09:27:21

A magyar törvények jelentős részéről közismert, hogy csak annyira érvényesek, amennyire a népesség jámborabb hányada betartani hajlandó őket. Bár lértejöttéért, és sikeréért szurkolunk, ezért is fejeztük ki korábban kételyeinket, hogy egy szigorú dohán...

Trackback: Elvárások: Jókedv:) 2011.04.21. 12:06:15

Napjaink álláshirdetései között egyre többször találkozunk enyhén szólva is irreális elvárásokkal (Például: BSc diploma, legalább 2-3 év szakmai tapasztalattal, az angol és a német nyelv mellett egy harmadik nyelv ismerete stb.), de vannak olyan követe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treuga Mei 2011.04.21. 22:52:22

Már '89 előtt is mindent elmondtak egy-egy elhallgatással.
A múlt elkezdődött...

Asszem 2011.04.21. 22:52:25

Elolvastam a Ranschburg cikk kapcsan a bocsanatkerest, hat az ismeleg szanalmas lett, meghogy azert kapcsoltak le a kommenteket, mert Ranschburgot gyalaztak volna... Francokat, en is ott voltam es olvastam a cikk miatt felhaborodott magukat amugy jobboldalinak vallo kommenteket, olyan 70-80 hozzaszolas utan toroltek oket.

Ilyen a heti valasz erkolcse. A bezzegezesrol meg ne is beszeljunk

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.21. 22:55:15

Sok elhallgatni való hír lesz még az elkövetkező években.

Gandalf Garaboncias 2011.04.21. 23:15:14

Ha már címadások:

"Fidesz-vereség: válaszolt a HírTV és az MNO főszerkesztője"

"A Független Hírügynökség szerda reggeli megkeresésére Néző László főszerkesztő azt mondta: "Önöknek én nem kívánok nyilatkozni ebben az ügyben"."

ketrecharc 2011.04.21. 23:49:03

@Pisti, az aragorn: mi a baj a címmel? Ez a (fajta) válasz talán többet mond, mintha bármi mást mondott volna

JohnHenry 2011.04.21. 23:51:37

olyan országunk van, amilyet megérdemlünk.
ha majd nem párezren mennek ki tüntetni, hanem sokszázezren, akkor majd lesz változás.
addig a mindenkori politikai "elit" és seggnyaló lakájaik röhögnek a markukba.

a-kis-herceg 2011.04.22. 00:05:07

fosnak. csak így tudnak nyomulni. rossz vége lesz ennek.

regardsmarkus 2011.04.22. 00:09:03

@a-kis-herceg: hm? ki tud csak így nyomulni?

a-kis-herceg 2011.04.22. 00:10:25

@regardsmarkus: elhallgatnak... lapítanak, mint...

Yasmini 2011.04.22. 00:11:32

egy főszerkesztő értelmesebben is kifejezhette volna magát. azzal hogy ezt mondta egyértelműen elismerte hogy valami titkolnivalójuk van

2011.04.22. 00:53:57

Nem értem mi ezzel a probléma?

Ezt hívják úgy, hogy sajtószabadság. Vagyis a médium eldöntheti, hogy milyen hírket jelentet meg.

Ez a hír nem fért bele az adott média kereteibe.

Nem vagyok Fidesz hívő, ez kiderülhetett korábban is, de képes vagyok gondolkodni és elfogadni olyan dolgokat, amelyekért általában felemeli a hangját egy-egy közösség.

Ment a rinyálás a sajtószabadságról. Eredményét mégnem ismerjük, mert a büntetések lehetősége még nem áll fent.

De ha a sajtó szabad szólása fontos, akkor miért is kell számonkérni? Mégis legyen központilag irányított, hogy kinek mit kell megírni, mint anno a rendszerváltás előtt?

flamer 2011.04.22. 01:20:04

@agyramegy: Látom, egyeseknek kurvára nehezen megy annak megértése, hogy mi a franc is az a sajtószabadság.
A sajtószabadság az, hogy tényleg a szerkesztőség dönti el, hogy mit és hogyan közöl, nem az állam.
Ugyanakkor a sajtószabadság nem jelenti azt, hogy innentől kezdve tilos azt mondani valamelyik sajtótermékre, hogy az híg fos, ahogy a sajtószabadság megléte azt sem jelenti, hogy ne lenne meg a gondolkodó olvasókban a korrekt tájékoztatásra való igény és ezt ne emlegethetnék fel, ha valahol kirívóan seggnyaló módon írnak újságot.

Egyszerű példával: a törvény nem tiltja a vasárnapi ebéd közbeni fingást se, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen okés lenne a vasárnapi ebéd közben fingani. Világos?

hungarisztan 2011.04.22. 01:58:14

@agyramegy: igen, minden orgánum eldöntheti, mit hoz le. Mindössze hitelességi kérdés, hogy a döntési szempont merő pártosság, avagy valami más – például szakmaiság.
Aki azt bírja gondolni, hogy rendjénvaló az, hogy se a médiamunkásban, se az olvasóban nincs meg az igény a korrekt tájékoztatásra/tájékozódásra, nos, az meg is érdemli azt a „médiát”, amit teremtett magának. Hajrá!

(Kibontom: ha azt bírod gondolni, hogy a szerkesztési tevékenység abból áll, hogy a szerkesztőség megszűri az információt, amihez az olvasótábora hozzájuthat, akkor valami iszonyatos nagy tévedésben vagy. Ezt valami egészen másnak nevezik.)

es2300 2011.04.22. 02:42:07

@hungarisztan: mar ne haragudj de hogy a manoba ne lenne dolga a szerkesztosegnek megszurni a hireket?!

amúgy meg a sajtoszabadsag az amikor az mno nem kozli le a valasztasi eredmenyt, ezt a ketrecblog megirja, a fuggetlen hirugynokseg megkerdezi, a foszerkeszto rajukvagja az ajtot és én mindezt elolvashatom itt, ahova aztan odakommentelhetem, hogy kedves Néző László, szerintem ez borzasztó kellemetlen lehet neked és ha esténként rosszul alszol, esetleg hiába masszírozza anyu, nem megy a vitézkedés, az mind azért van, mert aprópénzért eladtad magad az elmúlt két évtized legkínosabb politikai bohózatának.

Link Elek 2011.04.22. 05:24:58

sokatmondo valasz, hogy a Fuggetlen hirugynoksegnek sem akarnak nyilatkozni.
csak a langymeleg takonyban erzik jol magukat. amikor barati kerdeseket kapnak haveroktol.

agent T 2011.04.22. 07:13:18

Urak és hölgyek, hülyeségeket ne írunk már!

Minden szerkesztőség mindig szűri a híreket. Más kérdés, hogy mennyire. Ha nem ismerünk olyan alapvető sajtófoglamakat, mint az információs kapuőr szerep és a sajtó, mint őrkutya, illetve nem tudjuk, hogy a tisztességes újságíráshoz e kettő között kell megtalálni a helyesnek és etikusnak vélt arányt, akkor irkáljunk véleményeket inkább a nutriatenyésztéssel kapcsolatban.

torró 2011.04.22. 07:30:31

"agent T"
Ilyen egyszerű! Csak mivel nálunk az újságírás nem ismeri az etika fogalmát, sőt ők csinálják a szekértáborokat a hírek tálalása egyértelmű csúsztatásokkal jön le.Ez mindig így volt és ahogy elnézem a írástudók megnyilvánulásait,még jó ideig így is marad.Marad a mérhetetlen gyűlölet keltés minden oldalról.Had írjam le még egyszer, Politikus,újságíró szépen csokorba kötve, cél Marianna árok. És igen ,ez is gyűlölet keltés,csak ez már következmény!

Fell Bandi 2011.04.22. 07:44:23

@Link Elek: attól hogy a FH nevében benne van a Független szó, attól még nem az.. mint ahogy a maszop sem szocialista..

tomwar 2011.04.22. 07:47:30

Keseru mosolyt fakaszt, hogy sokan azt hiszik, hogy ez a korrekt tajakoztatas, hogy egy medium eldontheti, hogy a hir szamara fontos-e?

Szerintem meg tobb, mint kinos. Mint amikor a 2 evesek bujocskaznak: letakarjak a szemuket, ha ok nem latnak, nem is latszanak...

Ppix 2011.04.22. 08:03:16

@hungarisztan:
Jól mondod.
Bár a magyar nemzet vagy a hírtv esetében szerintem hitelességi kérdés nem merül fel.
Híg fos pártcsatorna mind, élükön sunyi patkányokkal. Csak azt furcsálom, ha valakit ez meglep még.
Bár ott a sok buta fideszproletár, akinek eladták a népnemzeti katyvaszt, aztán most majd szétszopatja őket a kormány a megszorításokkal meg jogaik radikális csökkentésével.
Így jártak.

Asszem 2011.04.22. 08:04:50

@agent T: Ezt a felfujt holyag kioktato stilust, uh de ellenszenves volt olvasnom.

Rob67 2011.04.22. 08:36:48

Annnamári merre vagy???
Vagy nem a bandád reszketett a kiegyensúlyozott tájékoztatásért?
Epekedve várom a fontos híreket a HírTV/MNO kombótól és most kiderül hogy rútul rászedtek????
Mi a szar ez?

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2011.04.22. 08:43:42

Ilyen az, amikor a hatalom és a kiszolgáló médiaszemélyzet nem tekinti felnőttnek az állampolgárait.
Magyarország felett az égbolt felhőtlen és hamarosan újra indul az 5 éves terv. Az országszerte uralkodó jó hangulat nem lesz itt elrontva holmi kellemetlen hírekkel.

fg56 2011.04.22. 09:32:07

A gengszterváltás előtti kommunista sajtó is "szabad" volt? Hisz azt közölt le, amit akart az igazságok közül és azt nem, amit nem akart. Na nehogy már ezt nevezze valaki sajtószabadságnak! Totálisan ugyanazt csinálja a Magyar Nemzet és a Hírt TV, amit a 70-es, 80-as évek sajtója és Magyar Televíziója művelt tájékoztatás gyanánt - csak most jobboldalinak beállított komcsi módszerekkel. Gratulálok hozzá!

Rubicon 2011.04.22. 09:49:18

Nem ezeket kell nézni, nem ezeket kell olvasni. Ilyen egyszerű. Aztán majd észbe kapnak.
Ami sokkal rosszabb, hogy nem működik a szelekció, mert az ilyen pártcsatornákat az adónkból fizetik.
:((

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2011.04.22. 10:00:39

Nem kell megjátszani a meglepett embert.Az újságok nagy része (mind?) így működik. Nézd meg a nol.hu-t. Megtalálod rajta pl. a Heller-levelet?
Tele van vele a sajtó, én az előbb rákerestem, nem jelzett találatot.
Vagy a nol.hu érinthetetlen számodra?...

hungarisztan 2011.04.22. 11:40:58

@es2300: "mar ne haragudj de hogy a manoba ne lenne dolga a szerkesztosegnek megszurni a hireket?!"
Persze, dolga. Amint én is és más is írta: a kérdés az, hogy milyen alapon és mit szűr.
Téveszme, miszerint a sajtónak úgy kell egyensúlyban lennie, hogy az egyik jobbra megy, a másik balra, és akkor pont kijön az átlag. Igen, ez a rögvalóság, de attól ez még nem ideális állapot.
Olyan nincs, hogy az egyik vonat Füzesabonyba visz, a másik meg Kiskunfélegyházára, s ha mindkettőre felszállsz, akkor pont a kettő között lévő Szolnokra érkezel...
Amint mások is írták már: ez újságírói etikai kérdés. Fel nem foghatom, miért jó valakinek az, hogy szándékosan – és ilyen mértékben – torzítja a hírekhez, a tájékozódáshoz való hozzáférést. Nem arról van szó, hogy az újságírónak nem lehet ideológiai preferenciája, de ha ez mindent felülíró, pártpreferencián alapuló szerkesztési vezérelvvé válik, az rég rossz. Az a tájékoztatás nem hiteles, és ezen az sem segít, ha elolvasod/meghallgatod/megnézed az ellenkező oldali, szintén hasonlóan elfogult médiát. Részint azért, mert életszerűen nem elvárható, hogy a médiafogyasztó azzal töltse az életét, hogy folyamatosan megpróbáljon egyensúlyt keresni a tízfelé húzó orgánumok között (miképp nem is tölti ezzel az idejét), részint pedig azért, mert ott valami nagyon nagy baj van, ha a farok csóválja a kutyát, azaz nem aszerint szimpatizál valaki egy párttal, hogy az mit tesz le az asztalra, hanem aszerint manipulálja a közvéleményt vagy saját magát, hogy mit enged és mit nem enged látni a párt cselekedeteiből. Ha valaki tendenciózusan torzítja az igazságot (és ebbe beletartozik az is, hogy bizonyos dolgokat elhallgat), az nem újságírás, és az illető jobban tenné, ha megvizsgál(tat)ná magát, miért is fontosabb neki, hogy egy párthoz/vezérhez tartozzon, mint az, hogy hitelesen tájékoztasson. Lássuk be, hogy butaság válogatni: a lopás, a korrupció, az ostoba látszatintézkedések, a pénzszórás, az alkalmatlanság, a mutyiipar, a sogór-koma vagy lojalitásalapú tisztogatás, a hazudozás, tarthatatlan ígérgetéssel félrevezetés stb. mindig, minden körülmények között rossz. Amelyik újságíró meg úgy véli, hogy ez csak akkor rossz, ha az „ellenfél”¸ csinálja, és ennek megfelelően „szűri” a híreket, az tökéletes fogalomzavarban van. És hozzáteszem: buta, mint a föld, hacsak nem kompenzálják neki zsebbe az elvtelen lojalitást.
(Lássuk azt is, hogy ez a fajta „szűrés” már rég túlvan a szűrés kategórián, mert a szűrés az az, amikor a szerkesztő eldönti, hogy melyiket a fontosabb megiratni a kollégával: azt, hogy új pávián érkezett a szingapúri állatkertbe, vagy esetleg azt, hogy a folyamatosan hangoztatott kétharmados felhatalmazás ellenére akkora zakót kapott az egyik párt, hogy az minimum felveti a támogatottságáról szóló mítusz hazugsággá átminősítését.
Aki az elsőt hírt tartja fontosabbnak, az vagy az Állatkerti Magazint szerkeszti, és ebben az esetben igaza van, vagy súlyosan torzítani akarja az olvasóiban kialakítandó képet a kedvenc pártjáról/vezéréről. Akkor is fenn akarja tartani a népszerűségről, támogatottságról szóló látszatot, ha az nyilvánvalóan talmi. A baj ezzel az, hogy az eltussolt dolog kiderül (mert kiderül), és akkor már ott van a tüske az olvasóban (jó esetben): qui prodest? Vajon még mit hallgatott el az adott orgánum? Hogyan próbál manipulálni?
A hitelesség egy nagyon törékeny dolog, amit baromi nehéz összekaparni, cserébe kábé egyszer lehet eljátszani.
Más kérdés, hogy ha az olvasóközönségnek nem is igénye a hitelesség, akkor nincs probléma. Ha pártszócsövet akarnak olvasni, olvassák azt – csak ne hivatkozzanak rá úgy, mint objektíven szerzett, tényszerű és kiegyensúlyozott ismeretekre. Itt szokott kezdődni a baj: „De hát az újság is megírta, hogy...” Na igen. Amit megírt. Meg amit elhallgatott. Meg amit másképp írt meg.
Régi mediális igazság: minden országnak olyan a médiája, amilyet megérdemel. (Amire igénye van.)
Ha az olvasó/hallgató/néző eltartja (ad absurdum: elvárja) a butaságot, akkor nincs az a szint, ahova a média le ne menne a kedvéért.

Link Elek 2011.04.22. 12:37:01

@Fell Bandi:
az RTL alapitotta, mert nem volt megelgedve az MTI-vel. azert lett ez a neve, mert nem akartak hogy koze legyen az (akkor meg szoci) allami faszsagokhoz.
azota mar a fidesz bebizonyitotta, hogy az allam meg annal is nagyobb faszfej lehet

János György 2011.04.22. 14:24:44

@sasika61: egy valami kimaradt a gondolatmenetből. a győri választási eredmény TÉNY, az Ön által írtakról pedig ezt nem lehet elmonani. főleg, hogy heller asszony már kimondta, ezt a levelet nem ő írta. nem lennék meglepve ha ebben a témában újabb nol-interjú lenne vele. egy korábbiból: "Most is államellenes izgatással vádolnak bennünket: beszélünk a sajtótörvény ellen, a magánvagyon államosítása ellen, Radnóti Sándor és én egy-egy mondatot mondtunk Orbán Viktorról, méghozzá azt, hogy Orbánnal diktatórikus hajlamai vannak. Most ezt ő nem fogja megbocsátani, nekem az a véleményem, hogy Orbán Viktor ezt örökké az emlékezetébe tartja. Az a véleményem – hangsúlyozom, hogy a véleményem és nem tényként állítom -, hogy Ő áll az egész mögött. Itt most gyűlölethadjárat folyik, csak azért mert más álláspontunk van."

János György 2011.04.22. 14:25:22

tegyük hozzá: igaz, hogy elismerte, valami levelt azért írt csak abban nem volt 56-ról

János György 2011.04.22. 14:33:01

@agent T: na na, itt egy tényről van szó! és a választás hírét lehozták. a válastás híre és a választási eredmények közlése között volt a határ, amit meghúztak ?? :-) vicces
süti beállítások módosítása