HTML

Ketrecharc

Ki mit tesz, hogy életben maradjon a hírversenyben? Tudósítás a Ketrecharcról.

Utolsó kommentek

3 év börtön - Vona Gábor luftot rúgott

2011.04.22. 16:50 ketrecharc Címkék: roma barikád jobbik vona gábor

Életek múlhatnak rajta - ezekkel a szavakkal sürgeti Vona Gábor a Facebookon Orbán Viktort. A miniszterelnöknek írt levelében azt kéri, hogy Orbán álljon ki vele élő tévévitára valamelyik közszolgálati csatornán. Vona szerint "itt az ideje, hogy a politika a sajtóüzengetés, a mindeddig meddő törvénymódosítások helyett megkezdje az érdemi vitát" a magyar-cigány együttélés témájában. Jó lenne, írja, ha a "valódi vita folytatása ne válna az egyre alacsonyabb szintű sajtópurparlé áldozatává".

Talán már önmagában is ellentmondásnak számít néhány mondaton belül "alacsony szintű sajtópurparlét" emlegetni, majd pártelnökként emberek halálára utalgatni - de, hogy jobban megérthessük a Vona szavait, a párt hivatalos lapjaként elkönyvelt Barikád online változatát is megvizsgáltuk: mit jelenthet az "egyre alacsonyabb szintű sajtópuparlé", és milyen elképzelése lehet a pártelnöknek az "érdemi vita" eredményes kimeneteléről.

A barikad.hu tegnapi cikke következik.

Hány áldozat kell még? Megkötözték és brutálisan agyonverték az idős házaspárt Szikszón

 

Egy idős házaspárt gyilkoltak meg a szikszói József Attila utcában. A brutálisan meggyilkolt 84 éves bácsit és nénit megkötözték, majd agyonverték. Lak, Borsodnádasd és Hejőszalonta után most Szikszó.

 

Egy idős házaspárt gyilkoltak meg a szikszói József Attila utcában. A brutálisan meggyilkolt 84 éves bácsit és nénit megkötözték, majd agyonverték. A rendőrség, ahogy Hejőszalonta esetében is, hírzárlatot rendelt el. Csak nem azért, mert a brutális tettesek ismét cigányok?       
 

És most olvassuk el a Büntető törvénykönyv egy részletét is.

Btk. 269. § Aki nagy nyilvánosság előtt
a) a magyar nemzet,
b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen
gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

És a legfelsőbb bíróság értelmezését:

EBH1999. 6. A közösség elleni izgatás bűntette megvalósulásához nem szükséges az egyenes szándék; a cselekmény megvalósulásához elegendő, hogy az elkövető tudatában legyen annak: a nagyobb nyilvánosság előtt tett kijelentései a gyűlölet keltésére objektíve alkalmasak [Btk. 269. §, 13. §].
EBH1999. 5. A közösség elleni izgatás veszélyeztető - a köznyugalmat, a társadalmi békét veszélyeztető - bűncselekmény, melynek törvényi tényállása célzatot (tehát egyenes szándékot) nem követel meg. A bűncselekmény megvalósulásához elegendő, ha az elkövető tudatában van annak, hogy sokak előtt tett megnyilvánulása gyűlölet szítására alkalmas. Ez azonban - még ha eshetőleges szándékról van is szó - feltétlenül magában foglalja annak felismerését is, hogy a felhevített gyűlölet szélsőséges aktivitásba (intoleráns, kirekesztő, jogfosztó magatartásba, végső esetben - erőszakos jellegű - cselekvésbe) csaphat át [Btk. 13. §, 269. § (1) bek.].

Kerestünk hasonló megfogalmazású cikkeket a hazai online lapok között ("alacsony színvonalú sajtópurpárlé"), egyelőre nem találtunk. Ellenben úgy tűnik, a pártvezér újabb bűncselekményre hívta fel figyelmünket.

Zárójel: tudni kell, hogy a cigánysággal kapcsolatos hírek jelentősen jobban érdeklik az olvasókat. A barikad.hu úgyanúgy a Ketrecharcban küzd, fel kell mutatnia a megfelelő látogatószámot. Ebben az összefüggésben újabb kérdés a Jobbik ismertsége is - vajon hány százalékban köszönheti népszerűségét a különböző cigány- kezdetű és végű kifejezések hangoztatásának és mekkora lehet az egyéb tettek-üzenetek hatása.
 

---

Kedves kommentezők! Köszönöm az élénk érdeklődést, de körülbelül 100 hozzászólás után kiderült, nincs időm ebben a posztban a kommenteket moderálni. Az értelmes hozzászólásokat köszönöm.

1 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ketrecharc.blog.hu/api/trackback/id/tr632847912

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az erő legyen veled 2011.04.24. 18:03:58

Néhány napja találtam egy nem mindennapi álláshirdetést. A "professzionális" magyar állásportálon közzétett hirdetésben ZEN MESTER-t kerestek az alábbi elvárásokkal:    Kíváncsi lennék, hogy hogyan zajlik egy ilyen állásin...

Trackback: Cigányhúsvét 2011.04.23. 08:29:08

Tekintve, hogy Gyöngyöspatáról cigányokat menekít a Vöröskereszt a jobbikos hazafiak elől, ismét a világsajtó fókuszába került az ország. Ez, gondolom, a baloldaliak ármánya, akik ismét rátámadtak a hazájukra. Azért gondolom ezt, mert egy bizonyos pi...

Trackback: Akármilyen Gárda: Csak megy és megy és megy 2011.04.22. 22:31:29

A magyar törvények jelentős részéről közismert, hogy csak annyira érvényesek, amennyire a népesség jámborabb hányada betartani hajlandó őket. Bár lértejöttéért, és sikeréért szurkolunk, ezért is fejeztük ki korábban kételyeinket, hogy egy szigorú dohán...

Trackback: Gyöngyöspata: most már az LMP is hibás? 2011.04.22. 21:52:35

A belügyminiszter villámlátogatást tett a faluban, de szerencsére ez sem vezetett robbanáshoz....

Trackback: Gyöngyöspata: A szégyen 2011.04.22. 21:12:04

Nem tudom, hol az igazság. Nem tudom, hogy gond van-e a gyöngyöspatai cigánysággal. (Naná, hogy úgy alles zusammen nyilván nem lehet gond minden gyöngyöspatai romával, inkluzíve gyerekek, de hát ki kér már itt számon bármiféle differenciálást, diszting...

Trackback: Minden "véderő" megtalálja a maga zsidóit 2011.04.22. 20:04:12

Gyöngyöspatáról busszal mintegy háromszáz cigány nőt és gyermeket szállítottak el péntek délelőtt, civil szervezetek segítségével. A Vöröskereszt bonyolította az akciót, de a buszok költségeit egy roma aktivista szerint Richard Field, Magyarországon él...

ketrecharc 2011.04.22. 21:35:59

Kedves kommentezők! Köszönöm az élénk érdeklődést, de körülbelül 100 hozzászólás után kiderült, nincs időm ebben a posztban a kommenteket moderálni. Az értelmes hozzászólásokat köszönöm.
süti beállítások módosítása